Filmski ustvarjalci črpajo iz življenja. Odslikavajo vrednote, ki oblikujejo identitete posameznikov in družbe določenega časa in prostora. V ŠK bomo poglobljeno obdelali sedem svetovnih veličastnih režiserjev + enega slovenskega in v njih iskali univerzalne vrednote in večne resnice bivanja človeštva. Podrobneje bomo spoznali življenjepis vsakega ustvarjalca in njegova dela ter si ogledali en njegov film. Na naslednjem srečanju bomo razpravljali o oglednem filmu, iskali ključna sporočila in njihov pomen za današnje življenje. Pa še kaj …

Tako smo zapisali v nacionalni razpis in pridobili financiranje. Na srečanjih pa, ker se v ŠK učimo drug od drugega in se skupaj dogovarjamo o izobraževalnih in akcijskih ciljih, smo se sproti dogovarjali, kaj si bomo ogledali. Na dvanajstih srečanjih smo si ogledali devet filmov: Federico Fellini: Cesta, Christopher Nolan: Oppenheimer, Jože Bevc: To so gadi, Akira Kurosawa: Dersu Uzala, Stanley Kubrick: Dr. Strangelove (or how I learned to love the bomb), Terrence Malick: Badlands, Ingmar Bergman: Sedmi pečat, Jim Jarmusch: Noč na zemlji, Charles Chaplin: Veliki diktator.

Dva od teh smo predvajali javno in zastonj za naše občanke in občane. V ŠK smo izbrali filma in poskrbeli za organizacijo dogodka. Prva predstava letnega kina projekcija slovenskega filma To so gadi je požela res velik interes, nas prijetno presenetila in nam jasno pokazala, da krajanke in krajane film zanima, saj si ga je na košarkarskem igrišču ogledalo več kot 150 posameznikov vseh generacij. Zato smo organizirali še projekcijo filma Veliki diktator, ki pa smo ga zaradi slabe vremenske napovedi predvajali v Gasilskem domu Dragomer-Lukovica. Tega si je ogledalo več kot 50 gledalk in gledalcev. Obiska nista ostala neopažena, saj so nas kontaktirali iz občine in dogovorili smo se, da bo občina sofinancirala tri filmske projekcije v letu 2024, po eno v športnih parkih na Logu in v Dragomeru in eno na ploščadi pri šoli. Za pomoč se zahvaljujemo članom PGD Dragomer -Lukovica in Športnemu društvu Dragomer-Lukovica.

Krožek je redno obiskovalo pet udeležencev in štiri udeleženke krožka, se je pa na ogledih filmov v Domu krajanov v Dragomeru in v kinu Cineplexx na Rudniku zvrstilo več kot 15 ljudi. Na dvanajstih srečanjih krožka smo delovali 37 ur.

V začetku leta 2024 smo pripravili nov smeli načrt krožka in ga bomo prijavili na nacionalni razpis. Želimo si nadaljevanja učenja in druženja ob filmu in nadaljevanja letnega kina v občini.

Izbor filma, ki je name naredil močan vtis

Akira Kurosava : Dersu Uzala

Režiser: Akira Kurosava

Glavne vloge:  Maksim Munzuk, Jurij Sulomin

Film iz leta 1975. Ruski film, dogajanje v začetku 20. stoletja na ruskem Daljnjem vzhodu. Temelji na spominih ruskega raziskovalca in njegove odprave v divjo pokrajino na meji z Mongolijo. Tam se raziskovalcem  pridruži domorodec – mongol  Dersu Uzala. Na začetku ga člani odprave čudno gledajo, potem spoznajo, da je močno povezan z naravo. Določene vremenske okoliščine teh krajev so lahko preživeli le z njegovo pomočjo. Med njimi so se spletle močne prijateljske vezi.

Po nekaj letih se odprava vrne v iste kraje in poišče lovca Dersu Uzalo, ki jih zopet spremlja. Na koncu ga vodja odprave povabi k sebi v mesto. Tu Dersu ne more živeti, hoče nazaj v divjino. Pustijo ga, s seboj mu dajo novo puško.

Čez nekaj časa pokliče policija vodjo odprave na prepoznavo mrtvega človeka, ki so ga našli v gozdu. Bil je Dersu Uzala, ustreljen s svojo puško. Nekdo mu je poško vzel in ga z njo ustrelil.

To je bila kratka vsebina. Izrazna moč filma izstopa s prikazom človeka, iz nam tuje rase – mongola (majhen, okroglega obraza, poševne oči), ki je izredno bister, naravo in zakonitosti ima v malem prstu. Ravno tako obvlada način preživetja in lov na divjad. Prepozna sledi človeka in divjih ljudstev v tej pokrajini. Povezan je z naravo, jo spoštuje. To je vidno v enem dogodku, ko se jim približa sibirski tiger. Dersi uspe, ustreliti ga. Ob tem je Dersu žalosten, razjoka se – » Nisem smel tega narediti, narava se mi bo maščevala, tega ne bom preživel.« To je nam popolnoma neznana reakcija, da v naravi ne smeš narediti nič uničujočega, ker se ti bo maščevala.

Ob tem se lahko močno zamislimo nad svojimi dejanji, ki jih počnemo z naravo, ne poznamo je dovolj, ne spoštujemo je. Uničujemo in onesnažujemo jo na vsakem koraku. Ob tej resnici se, tako kot Dersu, lahko ustrašimo za njeno maščevanje.

Občudujemo lahko sposobnost človeka druge rase, ki je živel v naravi in ravnal v življenju skladno z načeli narave.

Ogled tega filma bi predlagala tudi prijateljem, saj nam na nevsiljiv način prikaže delovanje v neokrnjeni naravi in človeka, ki se je v svojem življenju naučil delovati oziroma ravnati skladno s temi načeli. Ta film na nevsiljiv način prikaže tudi moralni nauk za vse nas oziroma za celotno človeštvo.

Pripravila:  Iva Urbanc,   Dragomer, 20.8.2023