Vsako  srečanje  s  pisateljem  Tonetom  Partljičem  je  dogodek,  ki  človeka  odmakne  od  vsakdanjih  zadreg  in  skrbi,  ga  popelje  v  nek  drugačen  svet,  zanimiv, atraktiven, nov in drugačen, pa vendarle znan ter prepoznaven.

V naš kraj smo ga povabili v okviru bralnega krožka  in  Tednov  vseživljenjskega  učenja  2023  ob  izdaji njegove nove knjige z naslovom Veter z juga, ki je izšla pred kratkim in jo pisatelj predstavlja v mnogih krajih prek naše domovine. (vse zasluge gredo  Olgi,  njegovi  nekdanji  sošolki).  A  pisatelj  ne  bi  bil  Tone  Partljič,  če  srečanja  ne  bi  začel  z  njemu lastnim humorjem. Predstavil ni le novega romana, ki ga ponuja v branje z novo knjigo, temveč je opisal z nekaj dogodki samega sebe, svojo mladost in se v pripovedi sprehodil skozi različne aktivnosti v svojem življenju.

potovanje  v  Dragomer  je  zanj  predstavljalo  pravo  malo  pustolovščino,  saj  so  številni  prometni zastoji tako na območju Štajerske kot v okolici Ljubljane  resno  ogrožali  dogovorjeni  termin  srečanja. Naš kraj mu ni posebej znan, zato pa bolje pozna  okolico:  Vrzdenec,  Horjul  in  Zaplano,  kamor je večkrat zahajal s Tonetom Kuntnerjem, ki ima  vikend  v  okolici.  Zelo  rad  še  vedno  prebira  Cankarjeva dela in z veseljem je raziskoval kraje, ki jih je Cankar opisoval v svojih delih. Še vedno tudi rad citira nekatere odlomke iz njegovih del.

Ko  se  spominja  svojega  otroštva,  posebej  navdihujoče pripoveduje o svoji materi. Rada in veliko je brala, tudi otrokom: njemu, bratu in sestri; najraje  je  branju  sledil  prav  Tone.  Ko  je  brala  Jurčičevo  povest  Domen,  se  je  tako  vživel  v  zgodbo,  da je ob poslušanju neutolažljivo jokal. Mama ga je ob tem podražila, kakšno tele je, saj res ni nič fantovskega v tako čustvenem doživljanju.

Začetki njegovega pisanja so obsegali v glavnem pisanje  komedij,  saj  za  resne  romane  pisatelj  potrebuje veliko časa, resen načrt in veliko koncentracije.  Tega  mu  je  v  tistih  časih  vedno  primanjkovalo.  Še  najmanj  pa  ga  je  imel  tedaj,  ko  je  bil  poslanec v slovenski skupščini.

Pisal je veliko: za gledališča, knjige in še kaj. Zdaj ima  časa  dovolj  in  veliko  piše  o  Mariboru,  zgodovini svojega kraja in o ljudeh, ki so pomembno vplivali na razvoj in razcvet mesta. Zelo rad ima svoje mesto, še posebej reko Dravo, na katero ga še posebej vežejo mnoga čustva in spomini.Za  roman  Veter  z  juga  je  pisatelj  prebral  preko  5000  strani  o  neonacionalizmu.  Poslušal  je  pogovore, ki jih je na radiu Trst Mira Sardoč vodila s  pokojnim  režiserjem  Jožetom  Babičem,  in  jih  uporabil za lik enega od dijakov, ki so junaki novega  romana.  Zgodba  se  dogaja  leta  1934:  to  je  leto Maistrove smrti, atentatov na kralja Aleksandra v Marseillu in kanclerja Dolfussa na Dunaju. Fašisti so v tem času izvajali genocid med slovenskimi  Primorci  in  mnogi  so  prišli  živet  z  družinami v Maribor. Nemci, ki so živeli v Mariboru, pa so se selili v Avstrijo ali nazaj v Nemčijo, da se izognejo najhujšemu. Maribor se v tem obdobju oblikuje v industrijsko središče z železničarskimi delavnicami,  tekstilno  industrijo  in  splavarskim  tranzitom  po  Dravi.  Oblikujejo  se  stanovanjske  kolonije,  prebivalstvo  levega  in  desnega  brega  Drave  se  loči  po  materialnem  stanju,  stopni  izobrazbe in bivanjskih razmerah. Glavno vlogo v romanu  imata  vdova  generala  Maistra  –  Marija  Maister, vdova Greta Šprah in seveda dijaka Pepi ter Jožek. Roman se bere napeto, na trenutke humorno,  sicer  pa  lahkotno  in  izjemno  zanimivo.  Resničnost in fikcija sta tako povezani, da lahko v romanu prepoznamo mnoge ljudi tistega časa in dogodke kot del naše zgodovine. Roman  vsekakor  priporočam  v  branje.  Nekateri  dogodki se bralca resnično močno dotaknejo.

Kot že rečeno nam Partljič ni pripovedoval zgolj o knjigi, pač pa je mimogrede navrgel nekaj zgodbic iz svojega otroštva, kot tudi o tem, kako zdaj preživlja jesen življenja.as  je  hitro  tekel,  njega  pa  je  čakala  pot  nazaj  v  Maribor.  Ni  odrekel  podpisovanja  svojih  del,  komentiral je tudi vsak podpis precej duhovito, kot to zmore le on. Prepričana sem, da nas bo kmalu presenetil s kakšnim novim romanom in že zdaj se ga veselim.

Dragica Krašovec, urednica Dnevnika BK