Poročilo za leto 2021

 

Bralni krožek študijski krožek za najmlajše Od pravljice do lutke vodi mentorica Lea Šifrer ob pomoči so-mentoric Jožice Zaletelj, Darinke Pintar in Jožice Zorc.

Otroci na delavnicah poslušajo pravljice slovenskih avtorjev in si sami izberejo katerega pravljičnega junaka bodo upodobili. Pri izdelavi lutk po navadi uporabijo odpadne in druge likovne materiale. Otroci tako razvijajo pozornost in koncentracijo, fino motoriko, kreativnost, domišljijo ter se svobodno izražajo.

Letošnja novost je ta, da mentorici Lei pomagajo pri izpeljavi delavnic od 1 -3 so-mentorice. Zato imajo otroci po izdelovanju lutk dovolj časa, da se z lutko tudi zaigrajo – tako postane lutka medij, ki pripomore k razvoju občutka lastne vrednosti ter spodbuja razvoj pozitivne samopodobe. Poleg tega otroci v interakciji z ostalimi udeleženci delavnice uprizorijo krajšo predstavo in se pri tem urijo v komunikacijskih spretnostih in izražanju.

Posebnost tega ŠK krožka pa je, da otroci razvijajo svoje zmožnosti s spoznavanjem slovenskih ljudskih pravljic in pravljic slovenskih avtorjev. Ljubezen in spoštovanje slovenskega jezika, poznavanje slovenske literature je popotnica, ki jih bo spremljala vse življenje.

V letu 2021 so otroci spoznali nove slovenske pravljice: Se me kaj bojite,  Mala Marjetica, Piki Jakob – medvedja mamica in Sovica Oka. Svoje doživljanje junakov so prelili v likovne in lutkovne umetnine, nekatere pravljice so tudi uprizorili in jih tudi glasbeno izrazili.

16 otrok je ustvarilo nove ilustrirane avtorske pravljice : Kaja, Svit, Lucas, Nejc, Vita in Ula, Mia in Lia, Izza, Sara in Neja, Otilija, Zoja in Zara, Mija in Mila.

Udeležba na nacionalnih prireditvah

Medgeneracijski bralni dogodek Babice, dedki, starši in vnuki berejo

V DVIG-u smo Teden vseživljenjskega učenja izkoristili tudi za razvijanje kulture branja, ki predstavlja rdečo nit v naših izobraževalnih programih in projektih. S prireditvijo smo se pridružili kampanji Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB 2021), ki je letos posebno pozornost namenila medgeneracijskemu branju. Na prireditvi nam je Kaja najprej prebrala svojo pravljico (malo ji je pomagala mama) Mavrični oblaki, ki jo je ustvarila na delavnicah Od pravljice do lutke, nato pa še nekaj pesmi iz zbirke pesmic in izštevank Enci benci na kamenci (Roman Gašperin). Njena babica je prebrala pravljico z aktualno temo Narobe svet (zbirka pravljic Leopolda Suhadolčana Levi in desni klovn). Boža je prebrala pismo, ki ji ga je napisala mama leta 1952 in nekaj zapisov prijateljev iz spominske knjige. Olga je prebrala nekaj strani pravljice Cmokačev z barja. Prireditev je obogatila s petjem in kitaro Liljana Stepić in Kaja je zapela z njo.

V nadaljevanju so predstavljene knjižice z risbami pravljic, ki so jih ustvarili otroci

O dinozavrih in vulkanih

O dinozavrih in vulkanih

Čarovnija male vile

Čarovnija male vile

Mavrični oblaki

Mavrični oblaki

Metuljčkova dežela s Kajo in Evo

Metuljčkova dežela s Kajo in Evo

Avto na izletu

Avto na izletu

Lara in Sophia sta prvič na svetu videli kačo

Lara in Sophia sta prvič na svetu videli kačo

Galerija slik po posameznih vsebinah

Mala marjetica

Piki Jakob – medvedja mamica, Kajetan Kovič