Od pravljice do lutke, poročilo 2016/2017

V letu 2017 so malčki pod vodstvom mentorice Vesne Kučan, njenih pomočnic Vanje Vidmar in Karmen Poropat Melocco poslušali in poustvarjali junake v besedi in lutki iz slovenskih pravljic: O lažnivem volku, Deklica in lonček, Kdo je napravil Vidku srajčico in Muca Copatarica.  Pripravili so se tudi na lutkovno predstavo pravljice Kdo je napravil Vidku srajčico. Vsak otrok si je izdelal lutko za vlogo, ki jo je želel odigrati, Manca pa je porisala odrsko zaveso.

Poseben dosežek tega leta so literarni prvenci najmlajših, v katerih je prišla do izraza njihova umetniška nadarjenost – likovna in literarna. Devet otrok je na sončno  popoldne na terasi Toscane svojo domišljijo prelilo v pravljico, ki so jo ustvarili na podlagi svojih petih domišljijskih risbic. Njihove pripovedi sta mentorica in njuni pomočnica zapisali na vsako risbo posebej, na drugem srečanju pa so otroci narisali še naslovnice in tako so bili literarni prvenci nared za branje v samem krožku, v družinah otrok ter za predstavitev širši javnosti.

In kakšna so sporočila mladih literarnih in likovnih ustvarjalcev: malčki so s sliko in besedo spregovorili o izzivih, s katerimi se srečujemo ljudje po vsem svetu in ki jih je mogoče preseči samo s prijateljstvom, z ljubeznijo, varnostjo v družini in s spoštovanjem.

Širši javnosti smo literarne prvence predstavili na sejmu nevladnih organizacij na Prešernovem trgu v Ljubljani (september 2017); v tednu praznovanja občinskega praznika in na slavnostni prireditvi, ki se je je udeležil predsednik Borut Pahor; v ŠP Log na Športfejstu in na mednarodni ministrski konferenci Izobražujmo za dialog (oktober 2017).

V domačem okolju je prva predstavitev sovpadla z zaključnim srečanjem otrok v našem vrtcu, ki je, povsem razumljivo, pritegnila večino staršev in otrok. Nimamo povratne informacije, koliko pozornosti občanov so pritegnili literarni prvenci na slavnostni prireditvi. V novinarskem poročanju za Naš časopis prvenci niso bili omenjeni.

Več pozornosti občanov in našega lokalnega medija smo pričakovali ob predstavitvi na Športfejstu na Logu, končno je bil to edini dogodek s področja učenja. Težko je verjeti, a žal prvenci niso bili deležni nobene pozornosti številnih nogometnih navdušencev.

Veliko pozornosti pa so prvenci želi na konferenci Izobražujmo za dialog (več na iold.si) in na sejmu nevladnih organizacij. Zato lahko citiramo le občudovanja iz teh dveh predstavitev: »Risbe in pripovedi so čudovite, lepo prosim, pošljite mi kopije  dveh.« »Nekatere bi lahko predstavili na bolonjskem sejmu otroške literature. « » Navdušen sem nad vašim delom. Zgodbe otrok so zame navdušujoče odkritje. Briljantne so.«

In še besede babice: »Vnuk je navdušen, v počitnicah je vedno znova risal in pripovedoval, odrasli pa smo pripovedi zapisovali.«

In to je za nas v DVIG-u največji dosežek: Zbuditi pri otrocih željo po likovnem in besednem ustvarjanju, ki ji starši ali stari starši prisluhnejo ter tako pomembno vplivajo na otrokov čustveni in intelektualni razvoj.

Naj vas na koncu še povabim, da pripeljete svoje malčke na srečanja Od pravljice do lutke vsak tretji ponedeljek v mesecu ob 17,15h v sobo športnikov v Toscani (več na IOLD.si ali 031 638 787).

Vesna Kučan, mentorica

Slike z delavnic