Dnevniški zapis bralnega krožka DVIG, 7.10. 2019, Vrhnika

V počastitev nacionalnega meseca skupnega branja »Beremo skupaj« in in ob slavnostni otvoritvi razstave dejavnosti društva DVIG se je 7.10.2019 v Grabeljškovi dvorani Cankarjeve knjižnice na Vrhniki odvijala prireditev, ki je prijetno popestrila ponedeljkovo pozno popoldne.

Zbralo se je veliko ljudi, ki imajo radi literarno ustvarjanje in cenijo posameznike, ki so za  delo z mladimi pripravljeni darovati svoj prosti čas, znanje, izkušnje, potrpežljivost in dobro voljo. Rezultati so tako vidni in mladi  nadobudneži so bili pripravljeni svoje stvaritve predstaviti širšemu občinstvu.

Avtorji zgodbic, ki so nastale v delavnici »Od pravljice do lutke« pod vodstvom mentorice Vesne Kučan, spoznavajo slovenske pravljice, si pripovedujejo zgodbice o junakih, jih rišejo, izdelujejo iz materialov, s katerimi razpolagajo in bogatijo znanje in svojo domišljijo.

Nam so se predstavili Tevž Košenina, Lars Pleško, Timi in Lana Krištofelc, Urh Juhart In Ela Stojikovič in ob pomoči babic in mentorice navdušili publiko v dvorani.

Medgeneracijski bralni dogodek so dopolnili odrasli člani bralnega krožka s predstavitvijo svojih aktivnosti. Vodja krožka gospa Alenka Pleško je opisala delo krožka od samega začetka pa vse do današnjih dni. Ugotavlja, da so v teh šestih letih delovanja člani postali  dobri poznavalci slovenske literature, ki spremljajo ne le knjižna dela pač pa tudi gledališke uprizoritve, filmska dela in dokumentarne oddaje, ki segajo na področje del tistih slovenskih  avtorjev, ki jih na krožku obravnavajo.

Društvo Dvig pa poskuša svojo dejavnost širiti še na mnoga druga področja življenja in dela krajanov in občanov občine Log Dragomer.  Pritegniti jih želi v izobraževalne tečaje tujih jezikov, v različne  delavnice in na predavanja o najrazličnejših področjih, ki so pomembni za razvoj kraja, občine ali posameznika in za njegovo zdravje. Več o tem si lahko preberete na spletni strani društva iold.si.

S sloganom »Z učenjem povezujemo ljudi in krepimo skupnost« označuje društvo svoj osnovni cilj in pomen delovanja.

Na srečanju v knjižnici so svoje delo predstavile Marija Mojškerc ( izdelava čarovnic in drugih izdelkov drobne obrti), Boža Žgajnar ( izdelava čipk), Emilija Erbežnik ( ljubiteljsko slikarstvo, petje, jutranja telovadba in še bi se kaj našlo), Dragica Krašovec (poezija).

Pogovori z občani pa je revija, ki jo društvo izdaja že peto leto in v kateri v besedi in sliki predstavlja najstarejše občane, ki so sodelovali pri razvoju kraja in občine in tiste krajane, ki so s svojim delom ali dosežki na področjih, na  katerih  delujejo, pomembno zaznamovali to dejavnost.

Prireditev je lahkotno povezoval Darijan Novak, prisostvoval ji je tudi župan Miran Stanovnik.

Potrebno je povedati, da imata  pomembno vlogo pri izvajanju in  širitvi dejavnosti, nemotenemu poteku  vseh aktivnosti, zagotavljanju prostorskih in finančnih zmožnosti,  predsednica društva gospa Nika Gams in neutrudna izvajalka gospa Olga Drofenik. Obema so prisotni izrazili zahvalo. Vse, ki si  razstave v Cankarjevi knjižnici še niste ogledali, vabimo, da to storite do konca meseca oktobra, kolikor časa bo predstavitev še trajala.

Dragica Krašovec, urednica Dnevniških zapiskov bralnega krožka DVIG univerza za tretje življenjsko obdobje