Poročilo 2016

Poročilo 2016

 V BK smo tudi letos ostali zvesti slovenskim avtorjem, brali smo njihova dela, se z njimi srečevali v Dragomeru ali v krajih, ki so navdihnili njihovo ustvarjanje. Tako smo popestrili kulturno dejavnost v občini, kakšno od literarnih del pa približali tudi drugim bralcem, ki spremljajo naše delo v Našem časopisu.

Prebrali smo 11 novih del 9 slovenskih avtorjev – pesniško zbirko Ljubezen, čudež duše in telesa Cirila Zlobca, romana Navodilo za hojo in Jutranji sprehajalec Kajetana Koviča, kriminalni roman Cimre Maje Novak, pesniško zbirko Verzi Milana Jesiha, romane Svoboda belega gumba Milana Dekleve, Izbrisana in Otroštvo Mihe Mazzinija, To noč sem jo videl Draga Jančarja, Kristalni čas Lojzeta Kovačiča in Tunel Tine Batista Napotnik.

Ogledali smo si razstavo v ljubljanskem NUK-u o slovnicah in slovarjih slovenskega jezika ter arheološko razstavo v Kranju o najnovejših najdbah s pomenljivim naslovom Slovani, kakšni Slovani?

Pod vodstvom Prešernovega nagrajenca Toneta Partljiča in skupaj s člani mariborskega Kulturnega društva Studenci smo se podali po Slovenskih Goricah – po krajih, kjer so se rodili ali pa tam ustvarjali številni slovenski pisatelji, med njimi T. Partljič, D. Jančar, T. Kuntner, L. Kraigher idr.

Slika 1 BK na poti v Marijo Snežno         Slika 1 Pokopališče v Mariji Snežni

Udeležili  smo se tudi  prireditve društva slovenskih tržaških izobražencev – pogovora dr. Igorja Škamperleta s profesorico  Marijo Pirjevec Paternu o njenem raziskovalnem in uredniškem delu.

Prešernov dan smo počastili z literarnim večerom, na katerem so se nam predstavili »domači« literarni ustvarjalci – Angelca Svete, Dragica Krašovec in prezgodaj umrli Zdravko Pečan, praznovanje 5. rojstnega dne BK pa obogatili z  literarnim večerom, na katerem sta svoje pesmi brala Marko Kravos in Boris Pangerc, ter prijetnim druženjem z našima, zdaj že dolgoletnima tržaškima prijateljema .

večer poezije 8 febru 2016 omizje         5 rd BK maj 2016 1