Dnevniški zapis BK, marec, 2019

Najbolj bran roman na Slovenskem v zadnjem obdobju je zagotovo Belo se pere na devetdeset.
V njižnicah se tedne čaka na izposojo knjige, roman je bil ponatisnjen, v sredstvih javnega obveščanja pa pogosto predstavljen in v različnih medijih ste zagotovo že zasledili pogovor z avtorico romana Bronjo Žakelj.
Avtorica ni pisateljica, po poklicu je novinarka, in je zaposlena v bančništvu. V knjigi je predstavila avtobiografsko zgodbo, ki se dogaja v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja v Ljubljani. To je njena prva knjiga, v kateri je združila ljubezen do pisanja in svojo življenjsko zgodbo.
To je ganljiva in pretresljiva pripoved o raku, o bolezni, ki prizadene mnoge družine, v vseh starostnih obdobjih, ki povzroči veliko strahu, odrekanj, preizkušenj, mnogo izgub, ki jih ni mogoče nikoli nadomestiti. Bolezen povzroči tudi mnogo osebnih porazov in tudi zmag, ki človeka naredijo močnejšega, bolj zrelega in prizemljenega, kot bi bil v vsakdanjem življenju brez teh izkušenj. Dogaja se v Ljubljani in mnoge dele mesta boste zlahka prepoznali.
Zgodba o odraščajočem dekletu, ki izgubi mater, malo kasneje v nesreči še brata Roka, je prežeta in navdihujoča ob silni ljubezni med materjo in hčerko, med vnukoma in babico Dado. Je zgodba o strahu in pogumu, o moči, ki jo premore človek, ko se znajde v veliki stiski,.o časih, ki smo jih poznali po Gavriloviću, Albert keksih, olimpijskih igrah v Sarajevu in še čem.
Ta, brez dvoma v zadnjem času najbolj bran slovenski roman, izgublja zgolj literarni značaj, kajti znašli se boste v središču resničnih dogodkov, ki jih poznate ali ste jih občutili sami ali zanje veste pri sosedih, sorodnikih, znancih. Obsedeli boste ob knjigi in ob branju knjige zagotovo ne boste ostali povsem ravnodušni. Tudi roman Janija Virka z naslovom Brez imena se dogaja v Ljubljani. Pisatelj nam predstavi zakonca srednjih let, ki sporazumno razdreta zakonsko zvezo. Sin, ki končuje osnovno šolo, živi po njuni razvezi z materjo v Ljubljani, oče se s svojo novo partnerico preseli na obalo in s sinom vzdržuje občasne stike.
Razveza silno prizadene mater tega najstnika, ki v depresiji, s tabletami in alkoholom zdravi nezaceljene rane. Sin v materi nima več podpore, kot obetajoč nogometaš upa na uspeh in slavo v športu in išče podporo v svojem očetu. Oče v novi zvezi za sina najde vse manj časa in fant zaide na stranpoti. V srednji šoli ne najde prave motivacije, nov nogometni trener izkoristi fantovo stisko in ga zlorabi, mamila, alkohol in ulica postanejo njegov vsakdanjikVirk nam mojstrsko, prepričljivo in z veliko empatije pripoveduje zgodbo o občutljivih najstniških letih, ko v običajno in srečno fantovsko otroštvo poseže ločitev staršev. Življenje po ločitvi ni neznosno le za fantovo mater, spremembe so usodne tudi za njenega sina
Zgodba ima najbrž veliko skupnega z usodami otrok ločenih staršev, ki niso sposobni normalno zaživeti v spremenjenih okoliščinah, otroci pa nimajo dovolj podpore in vzpodbud za nadalje življenje. Tragične usode mladih, ki pogosto nimajo srečnega konca.

Dragica Krašovec, urednica