Kako  hitro  se  vrti  čas  in  te  dni  mineva  deset  let  od ustanovitve bralnega krožka v društvu Dvig.

Vsa  leta  ga  prizadevno  vodi  mentorica  Alenka  Logar  Pleško  in  tudi  večina  članov  mu  je  zvesta  celotno  obdobje.  V  tam  času  smo  člani  prebira-li  dela  okoli  120  slovenskih  avtorjev  in  spoznali  preko  tristo  njihovih  del.  Kar  nekaj  je  takšnih  literatov,  ki  smo  jih  vzeli  večkrat  v  branje,  ker  so  izhajala  nova  dela,  še  zlasti  kadar  so  odmevno  zaznamovala  knjižni  trg,  so  bila  nominirana  za  različne nagrade in priznanja ali so odražala trenutne razmere na različnih področjih življenja in dela v naši družbi.

Svoje  poznavanje  različnih  avtorjev  in  njihovih  del  smo  lahko  razširili  in  poglobili  na  literarnih  ekskurzijah  in  na  neposrednih  srečanjih  z  nekaterimi pesniki in pisatelji.

Alenka  je  vestno  izbirala  vsebine,  ki  so  nas  včasih preprosto navdušile, včasih pa se nas izbrane zgodbe  preprosto  niso  dotaknile.  A  takih  del  je  bilo zares izjemno malo.

Ob deseti obletnici nas je obiskal avtor iz zamejstva, doma iz Doline pri Trstu, pisatelj, pesnik in dramatik Marij Čuk.

Nedolgo tega je izšlo njegovo delo Črni obroč, ki je v javnosti preseglo običajno zanimanje bralcev in pripravljajo že četrti natis knjige.

Roman  Črni  obroč  pripoveduje  o  požigu  Narodnega  doma  v  Trstu.  Požig  se  je  zgodil  13. julija  1920 in pomeni začetek genocida, ki ga je izvajal italijanski  fašizem  nad  Slovenci  v  Italiji.  V  romanu  se  zgodovinska  dejstva  prepletajo  z  literarno  fikcijo  in  je  pretresljivo  pričevanje  o  zaslepljeni  narodnostni  mržnji.  Pisatelj  je  v  pogovoru  poudaril, da je bil Narodni dom v Trstu v tistem času središče gospodarskega, kulturnega in družbene-ga razcveta. V njem je bil poleg sedeža kulturnih društev tudi sedež pomembnih bank, delavskega društva, hotel in druge pomembne institucije in je zato imel vedno večjo moč. Italijanom je zato šel preprosto na živce.

Požig  je  kot  sedemletni  otrok  doživel  tudi  veliki  tržaški pisatelj Boris Pahor, ki ga je opazoval skupaj s svojo sestro. Na svoje oči sta videla, kako so fašisti onemogočili gašenje gasilcem s tem, da so prerezali in onesposobili cevi za gašenje.

Pahor je o tem pisal v noveli Grmada v pristanu. Zanimivo je, da je pisatelj Boris Pahor cenjen tudi v italijanski javnosti in mu v tisku in medijih namenjajo  veliko  pozornosti.  Zanimivo  je  tudi,  da  se ve, kdo je bil požigalec a v Italiji, a niti tedaj in še  manj  kdaj  koli  kasneje  niso  nikogar  kazensko  preganjali.

Roman Črni obroč je že prejel številna priznanja, nekateri  postopki  za  podelitev  pa  še  potekajo.  Bere  se  tekoče,  hitro  in  zdi  se,  kot  bi  ga  pisatelj  spisal v »enem kosu«.

Razgovor z avtorjem je tekel živahno, poslušalce je  zanimalo  marsikaj  o  življenju  Slovencev  čez  mejo, o povezanosti, druženju, o vplivih politike na njihovo življenje, o šolanju otrok v slovenskih šolah in pisatelj je živahno, poznavalsko in z velikim občutkom pripadnosti k matičnemu narodu pojasnjeval svoje občutke. Življenje se spreminja, koraki  k  napredku  in  večji  uveljavitvi  Slovencev  za mejo pa so še vedno včasih težki in počasni.

Pripovedoval  je  tudi  o  svojem  delu,  pisanju  proze  in  poezije.  Največ  je  povedal  o  tem  zadnjem  romanu.

Vsako poglavje romana se konča z liričnim utrinkom, kar je za pisce romanov nenavadno, a kaže, da pisatelj tudi na ta način poudarja svoje pesniške vrline.

Enega  bi  vam  tako  za  pokušino  rada  predstavila, ostale si preberite sami in nikar ne odlašajte z branjem.  Poiščite  knjigo  v  katerikoli  knjižnici  in  se lotite branja.

Zdaj pa tale utrinek:» Si kdaj videl leteti ptice brez peruti? Si kdaj videl vodo v lončenih črepinjah? Ste kdaj videli bele lise sredi  noči?  Ste  kdaj  videli  lastovico  sredi  zime?  Spet bo prišla vila. V jutranji rosi bo prišla iz gozda in njena svetloba bo otoplila kri v žilah. Prišla bo vila in poljubila življenje.«

Deset let bralnega krožka je minilo. A pred nami je še kup neprebranih knjig, ogromno zanimivih avtorjev,  prihajajo  novi,  mlajši  ustvarjalni  pisci  in  naša želja po branju ne bo hitro potešena. In prav je tako.

Urednica Dragica Krašovec

Objavljeno v Našem časopisu dne 27.6.2022 – stran 61