Zimski dnevi se iztekajo, dve leti karanten, izolacij, testiranja, zapiranja v mehurčke in še marsikaj drugega povezano z epidemijo korona virusa bo prav tako počasi utonilo v pozabo. A na obzorju so nove grozote, nepojmljivo ravnanje agresorja v deželi nekaj sto kilometrov od nas, ki nas ne morejo  pustiti  ravnodušnega  in  povsem  brez  skrbi.  Ne vem, če so ti dogodki vplivali na izbor knjižne-ga dela in avtorja, a v teh dneh se zdi roman bolj aktualen kot kdaj koli.

Alenka  je  izbrala  delo  vrhniškega  rojaka  Karla  Grabeljška  in  njegovo  delo  Med  strahom  in  dolžnostjo. Pisatelj je v romanu opisal kmeta Kozlevčarja, ki živi  na  samotni  kmetiji  v  kraju  nekje  med  Vrh-niko,  Logatcem,  Žirmi  in  Horjulom,  njegovo  življenje pred, med in takoj po drugi svetovni vojni. Precej  časa  po  osvoboditvi  se  na  njegovi  domačiji z ženo srečata z novinarjem Radom, ki je bil ranjen  med  vojno  in  pripeljan  na  kmetijo  Kozlevčarjevih. Skrivali so ga nekaj mesecev ter poskrbeli za njegovo zdravljenje in bivanje pri njih, vse dokler ni bil sposoben vrnitve v partizanske enote. Kraji, ki jih pisatelj v romanu obravnava in opisuje, so v naši neposredni okolici in znani po tem, da so  se  v  njih  zadrževali  poleg  partizanskih  enot  in  okupatorja,  tudi  belogardisti  in  četniki,  ki  so  s svojim ravnanjem močno posegli v življenje in delo ljudi na teh kmetijah. Zlasti gospodarji kmetij so v nepredvidenih okoliščinah ravnali, kot se jim je zdelo v tistem času dovolj  modro,  predvsem  z  vidika  zavarovanja  svojih  življenj  in  življenj  najbližjih,  obvarovanja  svojih  domov  in  zagotavljanja  pomoči  tistim,  ki  so  jim  lahko  pomagali.  Njihove  odločitve,  tako  v svoji pripovedi Kozlevčar, zato niso bile vedno najboljše,  saj  je  bil  strah  pred  posledicami  kakršnega  koli  ravnanja  neprestano  v  njih,  sploh  pa  niso  bile  po  volji  nobeni  od  udeleženih  strani  v  vojni. O vsem je veliko razmišljal tudi mnogo let kasneje, ko je vojna vihra minila. Za nekatere svoje odločitve je moral plačati visoko ceno, saj so ga oblasti po vojni zaprle in mu zasegle vso zemljo, ki  je  zagotavljala  obstoj  kmetije  in  družini  omogočala preživetje.  Razočarali so ga tudi mnogi ljudje, ki so natanko vedeli, kaj se je med vojno dogajalo, a je v najtežjih trenutkih ostal sam. Podpirala ga je žena, s katero sta osamljena in razočarana ostala na kmetiji tudi po prestani kazni.

Pisatelj Grabeljšek slikovito opiše zgodbo kmeta, ki  v  tistem  času  ni  osamljena,  v  podobnih  situacijah  so  se  znašli  mnogi  ljudje,  in  bralcu  pušča  odprte možnosti, da si oceno in presojo ravnanja vseh udeleženih oblikuje sam. Zagotovo je zgodba napisana doživeto in bi si zaslužila, da jo vzamejo v  roke  tudi  mladi  sedanje  generacije,  čeravno  je  roman  izšel  davnega  leta  1967.  Roman  izpričuje,  da je slikanje vojnih in povojnih dogodkov samo črno-belo povsem neprimerno in dokaj izkrivljeno.

Skrivnost  se  imenuje  Erich  Šlomovič  je  delo  avtorjev Slavka Pregla in Leona Pogelška. V  primerjavi  s  prejšnjih  romanom  ne  moremo  vleči  vzporednic,  saj  se  dogaja  veliko  let  kasneje  in v povsem drugačnih razmerah.  Zgodba  pripoveduje  o  prevarantih,  ki  prevarajo  še  večje  prevarante.  Zasnovana  je  po  resničnih  dogodkih,  ki  jih  je  opisal  Leon  Pogelšek.  V  romanu  se  prepletajo  prevare,  zapleti,  nenavadne  dogodivščine,  humor,  tudi  erotika  in  verjamem,  da  nikomur  ne  bo  dolgčas  ob  prebiranju.  Glavna  junaka  sta  Leon  Sattler,  dolgoletni  študent  umetnosti  in  zgodovine  iz  Ljubljane  in  Milorad  Živkovič  Bata,  pretkan  in  izurjen  preprodajalec  umetnin z Balkana. Zgodba doseže vrhunec, ko se v neki odmaknjeni vojvodinski  vasi  pojavijo  umetniška  dela  vrhunskih  mojstrov  kot  so  Picasso,  Matiss,  Rodin,  Renoir in še nekateri drugi in jih povežejo z izginulo zbirko Ericha Šlomoviča, znanega jugoslovanskega zbiralca umetnin.

Knjigo  bodo  z  veseljem  prebirali  tisti  bralci,  ki  imajo  radi  umetnost  in  se  kdaj  pa  kdaj  na  trgu  umetnin pojavijo tudi kot kupci. Zanimiva pa je vsekakor  za  vsakega,  ki  rad  sega  po  delih  naših  literatov.

Urednica Dragica Krašovec