Poročilo o delu študijskega krožka Od pravljice do lutke za leto 2018

Študijski krožek (ŠK) Od pravljice do lutke je potekal kot delavnica od oktobra do junija enkrat mesečno skupno 20 ur. Vodja ŠK je bila Nika Gams, delavnice je izvajala vzgojiteljica Vesna Kučan, ki ima tudi licenco za lutkarico, otrokom pri izdelovanju lutk in zapisovanju otroških pripovedi sta pomagali Karmen Melocco in Vanja Vidmar.

Poleg delavnic so bile izpeljane še naslednje aktivnosti:

 •  predavanje dr. Dragice Haramije o pomenu branja za starše, stare starše in učitelje, ki se ga je udeležilo 22 oseb (evalvacija predavanja v arhivu DVIG-a),
 • otroci, člani ŠK, so si v Lutkovnem gledališču v Ljubljani ogledali lutkovno predstavo Groznovilca,
 • eno delavnico v Dragomeru je vodil priznani pravljičar Jože Pernačič,
 • s ŠK smo sodelovali na dveh občinskih prireditvah (Očistimo Slovenijo, novoletna tržnica na Logu).
  Namen delavnic – spoznavanje slovenskih pravljic, ustvarjanje avtorskih pravljic na podlagi domišljijskih otroških risb – je bil v celoti dosežen.
  Rezultati delavnic – izdelane lutke pravljičnih junakov slovenskih pravljic Sapramiška in Pod medvedovim dežnikom (Svetlana Makarovič), Muca Copatarica (Ela Peroci), Štirih pravljic iz Rezije, Mojca Pokraculja (koroška ljudska pravljica).
  Lutke so izdelovali iz različnega odpadnega materiala (blago, zamaški, orehove lupine,…).
  O pripovedih otrok zapisane in ilustrirane avtorske zgodbe: Žalostni medved O vtisih ob ogledu lutkovne predstave O prijateljstvu in družini (Pajkova družina, Skriti prijatelj, Doba prijatelja, Moj prijatelj Bor, Piščanček Pik). razstave izdelkov na novoletni tržnici v Športnem parku Log in na sejmu nevladnih organizacij LUPA 2018 v Ljubljani. Na dan Očistimo Slovenijo, so otroci na ustvarjalni način prispevali k ozaveščanju o pomenu skrbi za čisto okolje.
  V duhu akcije so za literarno likovni izdelek uporabili star časopisni papi in ustvarili likovno literarno delo Žalostni medved.
  Rezultati delavnic pomembno vplivajo na uresničevanje temeljnih ciljev ŠK: razvijanje govornih, ročnih, čustvenih in kognitivnih zmožnosti otrok, starih od 4 do 7 let.

Olga Drofenik

Galerija slik