Vabimo vas na predavanje o črnih luknjah, ki bo v sredo, 10. aprila ob 18:00h v prostorih DU Dragomer Lukovica. Predavatelj bo dr. Jure Zupan.

V uvodu so na kratko predstavljeni  prispevki različnih raziskovalcev (med njimi Schwarzschilda, Minkowskega, Einsteina in Hawkinga), ki so bistveno prispevali k razumevanju in razlagi črnih lukenj in opisu vesolja, kot ga razumemo danes. Podana je tudi  poljudna razlaga o tem, kaj so oz. kaj naj bi črne luknje bile.

V drugem delu je predstavljen Einsteinov koncepta 4-dimenzionalnega vesolja kot skupka, ki se imenuje  prostor-čas, v katerem igrajo črne luknje eno bistvenih vlog. Sledi opis lastnosti črnih lukenj in vesolja, kot izhaja iz Einsteinove splošne teorije relativnosti (npr. grafična predstavitev vesolja, črta ‘brez povratka’, vzporedna vesolja in  ‘črvine’). Predavanje se  konča se s kratkim (2 minutnim)  filmom, ki prikazuje simulacijo razpada črne luknje, ki bi se v prihodnosti lahko zgodil (simulacija je bila prikazana leta 2015 ob proslavi 100-letnice Einsteinove splošne relativnostne teorije.)