Razstava bo potekala 2. marca 2020 ob 17.00 uri v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki. Odprli jo bomo s krajšim kulturnim programom in predstavitvijo slikarke.


Yulia Kuznetsova – Kuz se je rodila leta 1985 v Rusiji. Že kot otrok je pokazala nadarjenost za risanje. Sčasoma se je odločila popolnoma posvetiti umetnosti, zato je pri enaindvajsetih odšla v Yaroslavl študirati umetnost. Tam se je pridružila umetniškemu studiju Andreja Efremova, znanega po izostreni tehniki tihožitij, pejsažev in portretov. Tri leta je Kuz obiskovala Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Tam je odkrila peredvižnike (»Peredvizhniki«), rusko umetniško gibanje 19. stoletja, ki je zagovarjalo slikanje v naravi in slavilo slovansko neskončno ravan, gozdove, polja, travnike.

Prepustila se je vplivom znanih članov te šole (kot Levitan, Shishkin, Savrasov). Od takrat naprej je Kuz poskušala poustvariti naravo v vsem njenem sijaju ter interpretirati njeno raznolikost.

Preden se loti novega platna, se s skicirko poda v naravo, riše pokrajino ter jo povezuje z razpoloženjem, s tematiko, z aktualno zgodbo. Umetnica nenehno izpopolnjuje študijo z oljnimi barvami na lepenki. Nato v svojem studiu iz izdelanih skic potegne bistvo ter ga prenese v končno umetniško delo. Njene slike so realistične. Hkrati verjame v misel Picassa, slovitega španskega slikarja 20. stoletja: »Vse, kar si je mogoče zamisliti, je resnično«. Taka opredelitev realnosti ji omogoča interpretacijo pokrajine z veliko umetniške svobode, še posebej pri izbiri iz palete barv.

Za Kuz umetniško delo ni dokončano, dokler ni v njem zaznati barvnega ravnovesja. Zaradi tega svojim konvencionalnim tehnikam dodaja glaziranje. Ob pomoči prosojne smole izdela odtenke in sliki vdahne občutek globine. Kuz želi razkriti opazovalcu kotičke ohranjene narave, kakor jih je videlo njeno oko. Njeni izdelki zbudijo naše občutke in nas popeljejo v umirjeno vzdušje zimskega jutra ali poletnega večera. Še posebej so ji pri srcu sončni vzhodi in zahodi, takrat lahko zajame mehko nežnost ali kipeči žar svetlobe. Nebo in oblake izdela z vso skrbjo, saj zanjo predstavljajo simbol življenja in svobode. »Njihovo razpoloženje popolno opiše čustva in občutke duše«, pove Kuz.

V prostem času bogati svojo kreativnost ob prebiranju nesmrtnih del Umetnina (Emil Zola), Sla po življenju (Irving Stone na osnovi življenja Vincenta van Gogha), Neznana mojstrovina (Honore de Balzac), ali pa obišče Louvre, kjer neštete umetnine nenehno hranijo njeno domišljijo.

Vabljeni!