IZKUŠNJA BEGUNSTVA – IZKUŠNJA PROSTOVOLJSTVA

KAKO SE DOTIKATA MOJEGA ŽIVLJENJA!?

Begunci, ali vas poznamo? Tako smo naslovili študijski krožek (ŠK), ki je prostor učenja in demokratične izmenjave mnenj. V krožek vabimo kot dejavnega udeleženca, tudi vas!

Prepričani smo, da vas osebno prizadenejo vsakodnevne informacije o tokovih beguncev, tragedijah v Sredozemskem morju, o izginjanju tisočev otrok brez spremstva na begunskih poteh, o prezebanju in tavanju ljudi po brezpotjih, o bodečem in bolečem zapiranju vrat ljudem pred nosom, potem, ko so preživeli beg čez morje, in so upali, da so rešeni, pa jim je pot po kopnem onemogočila evropska birokracija …

Vem, da te informacije mnoge nagovarjajo k ukrepanju, k prostovoljskim ali vsaj simboličnim dejanjem solidarnosti, a marsikdaj ne vemo, kako delovati!?  Kaj je mogoče in smiselno ukreniti? Čedalje bolj se zavedamo, da potrebujemo nova znanja in informacije, da bi se znali pravilno in ob pravem času odzivati ter naslavljati prave ljudi, ki lahko v tem absurdnem času kaj premaknejo. Radi bi srečali tudi podkovane, izkušene ljudi, ki nam lahko odgovorijo na katerega izmed vprašanj:

 • Kakšne so kulture, iz katerih bežeči ljudje izhajajo?
 • Zakaj se ne počutijo zmožne ukrepati v domačem okolju? Kašni režimi so tam na oblasti?
 • Kako jih določa njihova kulturna dediščina in kako vpliva na zmožnost integracije v nova okolja? Kakšne so odlike in posebnosti njihovih izvornih kultur?
 • Kako smo Zahodnjaki prispevali k njihovemu trpljenju doma in v begunstvu?
 • Kako jim omogočiti, da se bodo udomačili v povsem novih okoliščinah?
 • Kakšne strahove ali spodbude pomeni za nas medkulturnost? Me različnost bogati ali plaši? Kako posledično ravnam v enem ali drugem primeru?
 • Česa se v resnici bojimo, če se bojim drugačnosti?
 • So nas zaznamovali miti o ‘črnem zamorcu’, ki ‘čez morje pride’ in ‘ukrade lepe Vide’, pa o ‘turku’, ki je ‘šiba božja’? Smo zaslepljeni s kulturnimi vzorci, ki nam vlivajo strah v kosti?
 • Kakšni so družbeno sprejemljivi odzivi na prisotnost beguncev v družbi?
 • Katerim vrednotam moramo slediti, ko se soočamo z večkulturnostjo?
 • Kaj menimo o načelu recipročnosti: da ravnamo tako kot želimo, da bi v podobnih okoliščinah ravnali drugi v odnosu do mene/tebe (Stori drugim, kar želiš, da bi drugi storili tebi!)?

Na ta in še prenekatera vprašanja bomo skušali odgovoriti z izmenjavo osebnih izkušenj, prisluhnili bomo uglednim gostom, prebrali kakšno knjigo in obiskali najbližji begunski center, kjer se bomo z begunci in prostovoljci  tudi srečali.     (Mentorica študijskih krožkov /ŠK, Slavica Borka Kucler)

Pridite, se bomo skupaj spraševali in iskali odgovore na izzive časa

PRIJAVE SPREJEMAMO NA e naslov dvig@iold.si, ali na 041 775 771

Predavanja in pogovori v okviru ŠK

9. 5. 2016 ob 18h: ddr. Verena Vidrih Perko: Dediščina Sirije – Palmira ljubezen moja

24. 5. 2016 ob 19h: Ervin Hladnik Milharčič:  Gledamo iste slike, vidimo popolnoma drugačne stvari

28. 6. 2016 ob 19h: dr. Anica Mikuš Kos: “Kaj sem videla”

 

V ŠK se lahko prijavite na e-naslov dvig@iold.si ali po telefonu 041 775 771 do 3. maja  2016. Ko prejmemo vašo prijavo, vam bomo poslali podroben program ŠK.

Zloženka: Begunci ali vas poznamo

Begunci